Bedrijfs­opvolging binnen de familie

Herken je dit?

“De oudste zoon gaat mijn bedrijf overnemen”. Dat horen we vaker. Maar niet altijd is de oudste zoon het meest geschikt. Misschien is de jongste dochter wel veel gemotiveerder dan de oudste zoon? Of ondernemender? Of durft de oudste zoon niet te zeggen dat hij het eigenlijk niet wenst over te nemen of dat hij de verantwoordelijkheid niet aandurft?

Of wat te denken als je ouders op leeftijd zijn en elk gesprek vermijden over opvolging of beëindiging uit angst voor het onbekende? Wat betekent dat voor jouw positie als kind en als erfgenaam? Hoe kom je met je ouders in gesprek? En wat als je er onderling met je broers en zussen niet uitkomt?

Familiedynamiek

Binnen een familiebedrijf heerst een andere dynamiek dan in gewone ondernemingen. Immers de combinatie van zakelijke en familiaire belangen maakt het kwetsbaar en complex. En helemaal als het bedrijfs­opvolging betreft.

Bedrijfsopvolging binnen de familie is een ingrijpend proces wat het familiesysteem doet opschudden. Ook al is het nog zo goed en zorgvuldig voorbereid, er komen altijd momenten die de verhoudingen op scherp stellen. Neem dan contact op met de OvernameCoach en wij begeleiden jou en je familieleden bij dit emotionele en complexe proces naar een passende oplossing.

Wat biedt de OvernameCoach?

De OvernameCoach wordt ingezet bij een overdracht in de familiesfeer. In de vorm van persoonlijke begeleiding en coaching richten wij ons op de menselijke factor bij opvolgings­problematiek binnen ondernemers­families.

Wij helpen ondernemers en hun familie om het bedrijf op een goede en respectvolle manier over te dragen aan hun kind of kinderen met behoud van de familierelatie. Zeker als gesprekken vastlopen of discussies uit de weg gegaan worden. Of als er verwachtingen niet uitkomen en de verhoudingen hierdoor onder druk komen te staan. Bij ruzies en conflicten zijn wij er ook om te helpen bij het vinden van een constructieve oplossing.

Onze begeleiding kan op verschillende manieren en op verschillende momenten gedurende het opvolgingsproces worden ingezet. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Is een opvolger binnen de familie niet beschikbaar? Wellicht zijn er buiten de familiekring geïnteresseerde kandidaten je bedrijf over te nemen. Ook dat proces begeleiden wij graag. Klik hier voor meer informatie.

symbool de OvernameCoach